ΡΟΛΟ «ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ» ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ Ο κ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ ΚΑΙ Η κα. ΔΡΕΤΑ

Posted on Δεκέμβριος 27, 2011. Filed under: 2) ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗ, 6) ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ |

 ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΤΑ 25% ΘΑ ΦΕΡΕΙ Η «ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ» ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

 

Αυγή: 22/12/2011 

Του Κώστα Νικολάου*

 

                       » Τόσο ο κ. Κουτρουμάνης όσο και η κ. Δρέτα, στην προσπάθειά τους να παραπλανήσουν  την κοινή γνώμη, έχουν κάνει το ψέμα επιστήμη. Δίνουν χαλκευμένα στοιχεία, μιλούν για υπερβολικούς αριθμούς, προσθέτουν ανόμοια πράγματα και προκαλούν σύγχυση. Ταυτίζουν τις συντάξεις των εργαζομένων με τις συντάξεις πρόνοιας και τις ανεβάζουν σε δυσθεώρητα ύψη! »

 

Ρόλο «δούρειου ίππου» αναλαμβάνουν  ο Γ. Κουτρουμάνης  και  η κ. Α. Δρέτα ( ό ένας πρώην υπάλληλος των ασφαλιστικών ταμείων,  η άλλη πρώην κοσμούσα στα ψηφοδέλτια της αριστεράς, υπάλληλοι της τρόικα τώρα και δύο), αφού επί των ημερών τους οι εργοδότες και το κράτος κάνουν πάρτη με τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων

Με το άλλοθι «του ιδικού» και του «αριστερού», καταργούν ασφαλιστικά δικαιώματα, επιβάλουν χαράτσια στις συντάξεις, καρατομούν τα βαρέα ανθυγιεινά επαγγέλματα, τα επικουρικά, κ.λπ., τώρα εξήγγελλαν και το θάνατο για 60.000 συνταξιούχους με αναπηρία. Θα επανακριθούν όλες οι αναπηρικές συντάξεις, λένε, με σκοπό αυτές να μειωθούν κατά 60.000!!

Βέβαια, καθώς δεν είναι ικανοί να αντιμετωπίσουν την λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων,  επιλέγουν τα εύκολα θύματα, τους συνταξιούχους, αυτούς που δεν μπορούν να κινηθούν. Επιλέγουν  αυτούς που δεν μπορούν να περπατήσουν, τους γέροντες, τους άρρωστους, τα άτομα με αναπηρία.

Ο κυνισμός και η πρόκληση ξεπέρασε κάθε όριο και δεν έμεινε ίχνος από τσίπα.  Τα ψέματα που χρησιμοποιούν το ένα διαδέχεται το άλλο. Κάνουν λόγο για υπερβολικές «μαϊμού» – συντάξεις και, πριν ακόμα «επανεξεταστούν», έχουν βγάλει και το νούμερο!!

Δεν ενδιαφέρονται για τυχών ρουσφετολογικές συντάξεις, για τα νούμερα ενδιαφέρονται και τίποτα άλλο, καθώς, βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων θα πέσει μέχρι το 2015 για το ΙΚΑ στο 9% , για τον ΟΑΕΕ στο 8% και για τον ΟΓΑ στο 12%!!

Εξαπατούν την κοινή γνώμη  

Τόσο ο κ. Κουτρουμάνης όσο και η κ. Δρέτα, στην προσπάθειά τους να παραπλανήσουν  την κοινή γνώμη, έχουν κάνει το ψέμα επιστήμη. Δίνουν χαλκευμένα στοιχεία, μιλούν για υπερβολικούς αριθμούς, προσθέτουν ανόμοια πράγματα και προκαλούν σύγχυση. Ταυτίζουν τις συντάξεις των εργαζομένων με τις συντάξεις πρόνοιας και τις ανεβάζουν σε δυσθεώρητα ύψη!

Οι συντάξεις πρόνοιας δεν έχουν καμία σχέση μα τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτές δίνονται σε όλους τους ανασφάλιστους ηλικίας άνω των 65 ετών, οι οποίες αριθμούν περίπου τις 850.000, και από αυτές, περίπου οι 150.000 είναι με αναπηρία. Τα ποσά των συντάξεων πρόνοιας, ανέρχονται στα  360 ευρώ, χορηγούνται από τον ΟΓΑ και χρηματοδοτούνται εξ ολοκλήρου από κράτος. Τα τελευταία χρόνια, ο ΟΓΑ έχει επιβάλει εισφορές της τάξης των 600 ευρώ τον χρόνο, και όσοι εγγράφονται λαμβάνουν μία σύνταξη πέραν της προνοιακής.

Η αλήθεια για τις αναπηρικές συντάξεις

Σύμφωνα λοιπόν με τα τελευταία στατιστικά του ΙΚΑ (του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου), σε σύνολο 989.334 συνταξιούχων, οι συντάξεις με αναπηρία αριθμούν τους 129.876, ποσοστό 13%, ενώ οι συντάξεις λόγω θανάτου 258.337 ποσοστό 26% και οι γήρατος 601.121, ποσοστό 61%. Ενώ στις νέες συντάξεις του τελευταίου χρόνου, σε σύνολο 54.038 συνταξιούχων,  οι συντάξεις με αναπηρία ανέρχονται στις 5.957, ποσοστό 11%, οι συντάξεις λόγω θανάτου στις 16.304, ποσοστό 30%, και οι γήρατος σε 31.777, ποσοστό 59%.

Το 71% των συνταξιούχων αυτών έχουν ποσοστό αναπηρίας 80% και λαμβάνουν την πλήρη σύνταξη (ανάλογα με τον μισθό και τον χρόνο ασφάλισης), το 22% έχουν  ποσοστό αναπηρίας 67% και λαμβάνουν το 75% της σύνταξης, ενώ το 7% έχουν ποσοστό αναπηρίας πάνω από 50% και λαμβάνουν το 50% της σύνταξης. Η μέση σύνταξη που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι αυτοί, ανέρχεται στα 484,06 ευρώ, ενώ η μέση ηλικία που έχουν είναι 63,97 ετών.

Τα “vampire” σε δράση

Η «επανεξέταση» των συντάξεων αυτών, εκτός από περικοπές, θα φέρει και μειώσεις (τουλάχιστο 25%) σε όλες τις αναπηρικές συντάξεις ή τουλάχιστον στις περισσότερες, και αυτό θα γίνει με τον εξής τρόπο:

Όσοι σήμερα έχουν 80% αναπηρία και δεν επανακριθούν με τα ίδια ποσοστά, θα πάρουν το 75% της σύνταξής τους. Όσοι σήμερα έχουν 67% αναπηρία και δεν επανακριθούν με τα ίδια ποσοστά, θα πάρουν το 50% της σύνταξής τους. Όσοι τώρα έχουν 50% αναπηρία και δεν επανακριθούν με τα ίδια ποσοστά, δεν θα πάρουν καθόλου σύνταξη!!

Και επειδή, η «επανεξέταση» γίνεται να κόψουν ποσοστά αναπηρίας, αυτά θα είναι τόσα όσα χρειάζονται για αλλάξουν όλοι από μία κλίμακα.

             «Υπερβολικός αριθμός αναπήρων»

Στην πρόκληση της κυβέρνησης να πετσοκόψει όλες τις αναπηρικές συντάξεις, με τα γελοία επιχειρήματα των δήθεν υπερβολών, παραθέτουμε τα εξής στοιχεία:

Ένα εκατομμύριο πενήντα χιλιάδες  (1.050.000) σοβαρά εργατικά ατυχήματα έχει καταγράψει το ΙΚΑ τα τελευταία 35 χρόνια, με έναν μεγάλο αριθμό να καταλήγουν σε μόνιμες αναπηρίες. Και αυτά αποτελούν μέρος του δήγματος γιατί όπως είναι γνωστό, τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα δεν καταγράφονται.

Τριάντα δυο χιλιάδες (32.000) τραυματίες κάθε χρόνο είναι ο απολογισμός των τροχαίων δυστυχημάτων, και εκ των οποίων οι 3.500 καταλήγουν σε μόνιμες αναπηρίες. Στα  35 χρόνια μετρήθηκαν 1.200.000 τραυματίες, από τους οποίους οι 110.000 κατάληξαν σε μόνιμη αναπηρία!!

Για τις συνέπειες από τις επαγγελματικές ασθένειες που θερίζουν  δεν υπάρχει κανένα στοιχείο, αφού μόνο 3,5 επαγγελτικές ασθένειες ανά 100.000 αναγνωρίζονται, τι στιγμή που αντίστοιχος αριθμός σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες φτάνει τους 575!

Και βέβαια από τα παραπάνω εξαιρούνται οι άλλου είδους ασθένειες, που οδηγούν κατά χιλιάδες τους εργαζόμενους σε μόνιμη αναπηρία.

Αυτή τη ζούγκλα ωραιοποιούν ο κ. Γ. Κουτρουμάνης και η κ. Α. Δρέτα, αυτή προσπαθούν να κρύψουν και, αντί για μέτρα προστασίας, καταργούν τις αναπηρικές συντάξεις, αποχαρακτηρίζουν βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, στέλνουν τους εργαζόμενους στον Καιάδα.

Αν δεν μπορούν, ας παραιτηθούν. Και να αφήσουν τους γελοίους θεατρινισμούς, τα περί αδυναμίας πληρωμών συντάξεων, καθώς, εκτός των άλλων, τώρα, και με 35 εκ. ευρώ το χρόνο από τα χαράτσια των συνταξιούχων, χρηματοδοτούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση!!

 

* Ο Κώστας Νικολάου είναι μέλος Διοικούσας Επιτροπής  του ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ

Advertisements

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

  Περί

  ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μέλος Διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της ΓΣΕΕ (ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ)

  RSS

  Subscribe Via RSS

  • Subscribe with Bloglines
  • Add your feed to Newsburst from CNET News.com
  • Subscribe in Google Reader
  • Add to My Yahoo!
  • Subscribe in NewsGator Online
  • The latest comments to all posts in RSS

  Μεταστοιχεία

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: