Κρυφές μειώσεις κατά 22% επιβλήθηκαν στις επικουρικές συντάξεις του ΕΤΕΑΜ

Posted on Νοέμβριος 4, 2013. Filed under: 2) ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗ, 6) ΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ |

Κρυφές μειώσεις κατά 22% επιβλήθηκαν  στις επικουρικές συντάξεις του ΕΤΕΑΜ 

  Εποχή 3/10/2013: Κώστας Νικολάου

            Δόλιες και μουλωχτές μειώσεις των επικουρικών συντάξεων, μάλιστα κατά 22%, επιβλήθηκαν στο μεγαλύτερο Επικουρικό Ταμείο το ΕΤΕΑΜ λίγο πριν την μετεξέλιξή του σε ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης). Με το καλημέρα, το νέο ταμείο, θα χορηγεί (κατ΄ ώρας σε όσους προέρχονται από το ΕΤΕΑΜ) κατά 22% μειωμένες!!

                Όμως να τα πάρουμε από την αρχή.

          Πρώτον: Το επικουρικό ταμείο ΙΚΑ ΤΕΑΜ που ιδρύθηκε το 1983, με σκοπό να ασφαλίσει όσους δεν είχαν τότε επικουρική ασφάλιση, έγινε η κολυμπήθρα του Συλωάμ…. αφού, σε αυτό εντασσόταν κάθε λεγόμενο προβληματικό ταμείο, αφού τα αποθεματικά τους είχαν ήδη  καταληστευτεί από τους εργοδότες και το κράτος.

Με το Ν. Ρέππα (3029/2002), το ταμείο μετεξελίσσεται σε Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ).  Το 2008 με το Ν. Πετραλιά (3655), στο ΕΤΕΑΜ εντάσσονται και άλλα λεγόμενα προβληματικά ταμεία.  Τα υπόλοιπα του Ιδιωτικού Τομέα ενοποιούνται στο ΤΕΑΙΤ, της κοινής ωφέλειας – τραπεζών στο ΤΑΥΤΕΚΩ, ενώ των δημοσίων υπάλληλων στο ΤΕΑΔΥ.

Το 2012 με το Νόμο 4052, το ΕΤΕΑΜ μετεξελίσσεται σε Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), και με καταλυτική ημερομηνία την 28/2/2013, σε αυτό θα έπρεπε να ενταχτούν όλα τα επικουρικά ταμεία, (του ΤΕΑΙΤ, του ΤΑΥΕΚΟ, και του ΤΕΑΔΥ. Δηλαδή όλα τα επικουρικά του Ιδιωτικού και του Δημόσιου Τομέα συμπεριλαμβανομένων και των ΔΕΚΟ και Τραπεζών.

          Δεύτερον: Όπως είναι γνωστό, οι συντάξεις που χορηγεί το ΕΤΕΑΜ, (μισθωτών) αυτές εξαρτώνται πλήρως και αποκλειστικά από το κατώτατο ημερομίσθιο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Κατά συνέπεια, όταν το κατώτατο ημερομίσθιο μειώθηκε στα 26,18 από τα 33,57 ευρώ που ήταν, οι συντάξεις του ΕΤΕΑΜ βρέθηκαν εκτεθειμένες, όπως και κάθε τι που συνδέονται με το κατώτατο ημερομίσθιο όπως, οι εξαγορές πλασματικών, εργασία συνταξιούχων κλπ.

                Μετά τις μειώσεις του κατώτατου ημερομισθίου, το Υπουργείο Εργασίας είχε εξαγγείλει, ότι εκτός από το επίδομα ανεργίας, ότι άλλο συνδέεται με τον κατώτατο μισθό, θα παραμείνει στα προηγούμενα επίπεδα, δηλαδή στα 33,57 ευρώ. Πράγματι, αυτό έγινε όχι όμως και για τους ασφαλισμένους του ΕΤΕΑΜ οι οποίοι  εξαπατήθηκαν!! Με την εγκύκλιο του υπουργείου εργασίας την Φ.80000/6680/474/11/4/2012, που ρύθμισε και ανέφερε τις περιπτώσεις που διατηρούν το ημερομίσθιο των 33.57 ευρώ, το ΕΤΕΑΜ, με έντεχνο τρόπο εξαιρέθηκε.

                Οι ασφαλισμένοι του ΕΤΕΑΜ, εκτός την εξαπάτηση  εμπαίζονται κιόλας, καθώς στην ίδια εγκύκλιο, μέσα σε ένα πλήθος, νόμων, άρθρον, παραγράφων, προεδρικών διαταγμάτων, κανονισμών παροχών και καταστατικών, στις επεξηγήσεις αναφέρει και τα επικουρικά. Πηγαίνοντας όμως στους νόμους και άρθρα πίσω από τα επικουρικά, και εκεί ανακαλύπτεται ότι, αυτοί που εξαιρούνται δεν είναι το επικουρικό του ΕΤΕΑΜ παρά μόνο τα επικουρικά του ΟΓΑ!!

          Τρίτον: Κατά την διάρκεια της μετεξέλιξης του ΕΤΕΑΜ σε ΕΤΕΑ και πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης των επικουρικών ταμείων σε αυτό, και πριν ακόμα καταρτιστεί ο νέος Κανονισμός Ασφάλισης και Παροχών του ΕΤΕΑ, το ΕΤΕΑΜ προχώρησε σε μειώσεις καθώς με εγκύκλιό του καλεί όπως οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που έγιναν μετά τις 14/2/12, ως κατώτατο ημερομίσθιο να θεωρούν το ποσό των 26,18 ευρώ και με βάσει το ποσό αυτό να υπολογίζονται οι συντάξεις!! Αποτέλεσμα οι συντάξεις μετά την ημερομηνία αυτή είναι κατά 22% μειωμένες. Ποιος αποκλείει ότι δεν θα επεκταθούν και στους ήδη συνταξιούχους η μείωση;

           Έτσι, Οι ασφαλισμένοι του ΕΤΕΑΜ, τώρα του ΕΤΕΑ, εκτός από την διάκριση μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, αποτελούν και την παγκόσμια πρωτοτυπία καθώς όταν εξαγοράζουν πλασματικούς χρόνους ασφάλισης, υπολογίζοντα με το κατώτατο ημερομίσθιο των 33,57 ευρώ, όταν όμως πρόκειται για σύνταξη, αυτή υπολογίζεται με το κατώτατο ημερομίσθιο των 26,18 ευρώ!!

              Αυτό θα πρέπει να σταματήσει και να δοθεί ένα τέλος στον  εμπαιγμό και την ταπείνωση των ασφαλισμένων του τέως ΕΤΕΑΜ. Ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης οφείλει να αποκαταστήσει τη διάκριση και την αδικία αυτή. Οι ασφαλισμένοι αξίζουν μια καλύτερη μεταχείριση.         

 

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ  2013

 

Ο Νικολάου Κώστας είναι μέλος 

Διοικούσας Επιτροπής ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ

nikolaou@kepea.gr

Advertisements

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

  Περί

  ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μέλος Διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της ΓΣΕΕ (ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ)

  RSS

  Subscribe Via RSS

  • Subscribe with Bloglines
  • Add your feed to Newsburst from CNET News.com
  • Subscribe in Google Reader
  • Add to My Yahoo!
  • Subscribe in NewsGator Online
  • The latest comments to all posts in RSS

  Μεταστοιχεία

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: