Ότι έγινε στη μπίρα θα γίνει και στο γάλα

Posted on Απρίλιος 8, 2014. Filed under: 5) ΤΡΟΦΙΜΑ - ΠΟΤΑ, 6) ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ |

Ότι έγινε στη μπίρα θα γίνει και στο γάλα

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΒΑΛΕ ΣΤΟΧΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΡΕΣΚΟ ΓΑΛΑ

 

*Του Νικολάου Κώστα
Εποχή: 6 Απριλίου 2014

 

aΣοβαρό πλήγμα θα φέρει στην οικονομία η κατάργηση της ένδειξης «φρέσκο γάλα» και η αντικατάσταση του, με τον παραπλανητικό τίτλο «γάλα χαμηλής παστερίωσης».
Το έργο, το έχουμε ξαναδεί με την μπίρα. Όταν έγινε κάτι παρόμοιο, έκλεισαν πέντε εργοστάσια. Καταργήθηκε η ντόπια παραγωγή βύνης (κριθάρι). Σήμερα, η τιμή της μπίρας, είναι 80% ακριβότερη, σε σχέση με άλλες χώρες.

Η μπίρα στην Ελλάδα
Βασικά, η μπίρα στην Ελλάδα πρωτoκυκλοφόρησε, ως προϊόν φρέσκο. Αργότερα, και για τις ανάγκες της εποχής, ιδρύεται το πρώτο μεγάλο εργοστάσιο (ΦΙΧ) παράγοντας παστεριωμένη μπίρα. Όμως είχε τόση διάρκεια ζωής, που δεν επέτρεπε και μεγάλες παραγωγές.
Στη συνέχεια, όσο ανέβαινε η ζήτηση, εμφανίζονταν και καινούργια εργοστάσια. Έτσι, το 1950 ιδρύεται η ΑΛΦΑ, το 1963 η Αθηναϊκή Ζυθοποιία και το 1968 η Xenniger Hellas S.A. και αργότερα η Carlsberg και η Lowenbrau.
Αυτά, έως τις αρχές της δεκαετίας του 1980, γιατί, παρά την αυξημένη ζήτηση, νέα παραγωγική μονάδα δεν έγινε.
Αύξηση παστερίωσης και μονοπώλιο
Την περίοδο αυτή, μία από τις επιχειρήσεις αυτές περνά εξολοκλήρου σε ξένη πολυεθνική και το επόμενο διάστημα μπαίνει δυναμικά στην αγορά. Ανανεώνει τον τεχνολογικό εξοπλισμό, με την δυνατότητα πολύ μεγάλης παραγωγής, αλλά και με παράλληλη δυνατότητα, την αλλαγή παστερίωσης με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Προφανώς, άλλαξε και η νομοθεσία, για να επιτραπεί η παστερίωση στους 71 βαθμούς και η διάρκεια ζωής τους 9 μήνες, που ισχύει μέχρι σήμερα. Έως τότε η παστερίωση, λέγετε πως ήταν γύρο στους 50 βαθμούς και η διάρκεια ζωής περί τους 5 μήνες.
Η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπίρας, ευνόησε την συγκεκριμένη επιχείρηση και δυσκόλεψε τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, που σε σύντομο χρονικό διάστημα, οδηγηθήκαν σε κλείσιμο.
Αποτελέσματα του μονοπώλιο
Πρώτον, με την επικράτηση μιας επιχείρησης – 85% της αγοράς – καταργήθηκε η ελληνική βύνη (κριθάρι).
Δεύτερον, υπήρξε σταδιακή αύξηση της τιμής της μπίρας. Την πίνουμε σήμερα, κατά 80% ακριβότερα, από ότι σε άλλες χώρες.
Τρίτον, η επιχείρηση έκλεισε το ένα από τα τρία εργοστάσια, το μεγαλύτερο, αυτό της Αθήνας, εκεί που καταναλώνεται το 50% της μπίρας.
Τέταρτον, αναμενόμενο βήμα – με βάση τα παραπάνω – είναι να κλείσει και άλλο ή και τα δυο ελληνικά εργοστάσια και να εισάγει την μπίρα από την Βουλγαρία. Από το τέταρτο εργοστάσιό της που έχει ανοίξει εκεί, καθώς η διάρκεια ζωής του προϊόντος, της το επιτρέπει.
Πέμπτον, ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στις μπύρες, μειώθηκε περί του75%.
Αυτά, τα αποτελέσματα, των «μακράς διάρκειας» προϊόντων. Τώρα, για την διαφορά, μεταξύ φρέσκιας μπίρας και χαμηλής και υψηλής παστερίωσης, έχουν απαντήσει οι ειδικοί. Κατά συνέπεια, για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, για την ποιότητα και για την πτώση των τιμών, η επιστροφή στην φρέσκια μπίρα – που δειλά αναπτύσσεται πλέον και στην Ελλάδα – θα πρέπει να θεωρηθεί μονόδρομος.
Για το Φρέσκο Γάλα
Η διάθεση του φρέσκο γάλα ξεκίνησε με το «κατσαρόλι» από γειτονιά σε γειτονιά. Στην συνέχεια καθιερώνεται το παστεριωμένο φρέσκο γάλα με διάρκεια ζωής της 3 ημέρες. Αυτό συνέβαλε στην δημιουργία πολλών και μικρών επιχειρήσεων καθόσον η χαμηλή διάρκεια ζωής δεν επέτρεπε και μεγάλες παραγωγές. Ο ανταγωνισμός τότε ήταν έντονος αφού μόνο στην Αττική υπήρχαν τότε πάρα πολλές από τις επιχειρήσεις αυτές, και φυσικά οι τιμές ήταν πολύ χαμηλές, σε σχέση με σήμερα.
Αυτό, όμως δεν κράτησε. Ορισμένες επιχειρήσεις, κατά βάση από την Αθήνα, παραβιάζοντας συστηματικά την διάρκεια των τριών ημερών (εκμεταλλεύονταν τα κενά της νομοθεσίας) απέκτησαν το προβάδισμα έναντι των άλλων. Και αντί η κυβέρνηση να αυστηροποιήσει και να τηρήσει την νομοθεσία, υπέκυψε στις απαιτήσεις των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, και αύξησε την διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος στις 5 ημέρες. Αυτό ήταν και η χαριστική βολή στις εναπομείναντες μικρές επιχειρήσεις, αλλά, και στην μικρή κτηνοτροφία, αφού η διάθεση του γάλατος περιορίστηκε σε λίγες εταιρίες. Και αφού καθάρισε το τοπίο, σήμερα πίνουμε το γάλα κατά 300% ακριβότερο από την τιμή κόστος.
Είναι προφανές, ότι η περεταίρω αύξηση της διάρκειας ζωής, που ψήφισε η κυβέρνηση {Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ}, θα συμβάλει στον αφανισμό της κτηνοτροφίας αλλά και σε γαλακτοβιομηχανίες, αφού θα εισβάλουν τα ξένα προϊόντα, ενώ οι τιμές στο γάλα είναι πολύ υψηλές και η κερδοφορία μεγάλη.
Ανοησία, ότι έτσι θα πέσουν οι τιμές
Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης «τώρα θα πέσουν οι τιμές» είναι για τους αφελείς. Στην Ελλάδα δεν είναι μόνο το γάλα ακριβό, αλλά, και τα υπόλοιπα προϊόντα. Υπάρχουν συγκεκριμένες αίτιες για αυτό. Είναι οι λεγόμενες «προμήθειες» που η κυβέρνηση επιτρέπει.

Συγκεκριμένα.
Στην Ελλάδα οι 30 ισχυρότερες επιχειρήσεις – μέσο υπερτιμολογήσεων – αποσπούν το 80-90% των κερδών του κλάδου Τροφίμων Ποτών. Επίσης 6-7 αλυσίδες Σούπερ Μάρκετ ελέγχουν όλοι την διακίνηση. Το κράτος όχι απλά συμμετέχει, παίρνει και αυτό την μίζα του. Και αυτό πετυχαίνεται ως εξής.
Οι βιομηχανίες, που καθορίζουν την τιμολογιακή πολιτική, ανεβάζουν τις τιμές στα ύψη και το υπερβάλλον ποσό μοιράζεται αναλόγως. Ένα μέρος το καρπώνεται το κράτος μέσο Φ.Π.Α. επί των υπερτιμολογημένων. Ένα, μεγάλο, μέρος περί του 25% του συνολικού τιμήματος, οι αλυσίδες των Σούπερ Μάρκετ και διάφοροι χοντρέμποροι, μέσο «προμηθειών» – «εκπτώσεων» – «προβολών» κλπ. Και αυτό, για να προωθούνται τα προϊόντα των συγκεκριμένων εταιρειών και για να διατηρούνται οι τιμές σε υψηλά επίπεδα. Τα υπόλοιπα, τα περισσότερα, καρπώνονται οι ίδιες οι βιομηχανίες…….
Αυτά, οι κυβερνώντες τα γνωρίζουν, αλλά δυστυχώς, μετά μανίας, αυτά υπηρετούν!!!

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

Νικολάου Κώστας
τ. αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας ΓΑΛΑΚΤΟΣ –ΤΡΟΦΙΜΩΝ – ΠΟΤΩΝ

Advertisements

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

    Περί

    ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μέλος Διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της ΓΣΕΕ (ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ)

    RSS

    Subscribe Via RSS

    • Subscribe with Bloglines
    • Add your feed to Newsburst from CNET News.com
    • Subscribe in Google Reader
    • Add to My Yahoo!
    • Subscribe in NewsGator Online
    • The latest comments to all posts in RSS

    Μεταστοιχεία

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: