Από το 1991 ξεκίνησε η κατρακύλα των συντάξεων

Posted on Δεκέμβριος 13, 2016. Filed under: 2) ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗ, 6) ΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ |

Από το 1991 ξεκίνησε η κατρακύλα των συντάξεων

%cf%83%cf%85%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%be%ce%b5%ce%b9%cf%82

 

 

Η πρακτική της μείωσης των συνταξιοδοτικών παροχών και αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών έχει απλώσει τα φτερά της πάνω από το ασφαλιστικό σύστημα σχεδόν 20 χρόνια πριν από το πρώτο Μνημόνιο

12.12.2016: Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Συντάκτης:

Τζώρτζης Ρούσσος

Η κουβέντα που ξεκίνησε με την αιφνιδιαστική κίνηση του πρωθυπουργού να δώσει έκτακτο βοήθημα (βαπτίστηκε 13η σύνταξη) στους συνταξιούχους άνοιξε πάλι τον ασκό της αντιπαράθεσης για τις συντάξεις.

Οι αντιδράσεις πολλές και διαφορετικές, στο επίκεντρο όμως όλης αυτής της κριτικής βρίσκεται το γεγονός ότι στα μνημονιακά χρόνια της δεκαετίας που διανύουμε, κάθε φορά που γίνονται παρεμβάσεις αυτές είναι προς την κατεύθυνση μείωσης των συνταξιοδοτικών παροχών και αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών (περισσότερα χρήματα των απασχολουμένων δηλαδή για λιγότερες παροχές στους συνταξιούχους).

Κόμματα που κυβέρνησαν επί μακρόν αλλά και σύνδεσμοι συνταξιούχων επιτέθηκαν στον πρωθυπουργό με κοινή γραμμή ότι έχει κόψει πολλά και χορηγεί ψίχουλα.

Η «Εφ.Συν.», με τη βοήθεια του μέλους της Διοικούσας Επιτροπής Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων/ΓΣΕΕ Κώστα Νικολάου, αποδεικνύει ότι η συγκεκριμένη πρακτική, δηλαδή η μείωση των συνταξιοδοτικών παροχών και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, έχει απλώσει τα φτερά της πάνω από το ασφαλιστικό σύστημα ήδη από το 1990.

%cf%80%ce%b9%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%b5%cf%82

 

Μέσω αυτής λοιπόν και στο διάστημα από το 1991 έως και το 2010 (προτού δηλαδή εισαχθούμε στη ζώνη των Μνημονίων), τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα κόμμα του 3%, οι συντάξεις είχαν μειωθεί από τις κυβερνήσεις των ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. έως και 48%!

Από το 2015 όμως αρχίζουν και οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ να είναι ίδιες με αυτές των προηγούμενων αφού ασκεί την ίδια πολιτική…

Η σύνδεση συντάξεων και μισθών

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Εως και το 1990, οι συντάξεις ήταν άμεσα συνδεδεμένες με τις αυξήσεις των εργαζομένων.

Δηλαδή, οι ετήσιες αυξήσεις των εργαζομένων εφαρμόζονταν αυτόματα και στις συντάξεις. Ρυθμιστής των εξελίξεων ήταν οι αυξήσεις της ΕΓΣΣΕ και το κατώτατο ημερομίσθιο που καθόριζαν και το ύψος των συντάξεων.

Στα 20 ημερομίσθια αντιστοιχούσαν τα κατώτατα όρια σύνταξης. Περί τα 70 ημερομίσθια οι ανώτερες. Και στο πενταπλάσιο των κατώτατων ορίων, οι ανώτατες ασφαλιστέες αποδοχές.

Το 1990 λοιπόν, με τον νόμο 1902/90, ανακόπτεται η πορεία αυτή και στο εξής οι αυξήσεις των συντάξεων ρυθμίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση σε ποσοστά διαφορετικά και χαμηλότερα από τις αποδοχές των εργαζομένων.

Οι διαφορές που προέκυψαν είναι προκλητικές και με τη «μέθοδο» αυτή τα κατώτατα όρια περιορίστηκαν στα 486,8 ευρώ αντί 671,4 ευρώ που θα ήταν.

Οι ανώτερες συντάξεις (με 35 χρόνια) μειώθηκαν στα 1.662 ευρώ αντί 2.292 ευρώ που θα ήταν, καθώς τα ανώτατα ασφαλιστέα ποσά έχουν συρρικνωθεί στα 2.432 ευρώ αντί 3.355 ευρώ! Σημειωτέον, το 18% των ασφαλισμένων του ΙΚΑ, το 2010, είχαν αποδοχές πάνω από 2.000 ευρώ.

Παράλληλα, με τον νόμο 2084/1992 μειώνονται κατά 10% και τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων, δηλαδή από το 80% του μισθού (με 35 χρόνια) κατεβαίνουν στο 70%!

Κατάργηση

«Η κυβέρνηση, με τον νόμο 4387/2016 κατάργησε και το ΕΚΑΣ και τα κατώτατα όρια σύνταξης, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις, οδηγώντας σε ευθανασία εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους», ανέφερε στην «Εφ.Συν.» ο Κώστας Νικολάου, σχολιάζοντας με αφορμή το έκτακτο βοήθημα και τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Για το μέλος του ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ, το ΕΚΑΣ καθώς και τα κατώτατα όρια σύνταξης αποτελούσαν το οξυγόνο των πιο φτωχών συνταξιούχων.

Η κατάργηση λοιπόν αυτών, καθώς και ο τριπλασιασμός εισφορών του ΟΓΑ, δεν είναι παρά ο αργός θάνατος περί του 1.000.000 (πιο φτωχών) συνανθρώπων μας.

Advertisements

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Ένα Σχόλιο to “Από το 1991 ξεκίνησε η κατρακύλα των συντάξεων”

RSS Feed for ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ( Κώστας Νικολάου ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ ) Comments RSS Feed


Where's The Comment Form?

  Περί

  ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μέλος Διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της ΓΣΕΕ (ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ)

  RSS

  Subscribe Via RSS

  • Subscribe with Bloglines
  • Add your feed to Newsburst from CNET News.com
  • Subscribe in Google Reader
  • Add to My Yahoo!
  • Subscribe in NewsGator Online
  • The latest comments to all posts in RSS

  Μεταστοιχεία

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: