Ένα εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας

Posted on 20 Ιουλίου, 2014. Filed under: 4) ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ |

Ένα εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας

ΑΠΟ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ

 

Εποχή: 20 Ιουλίου 20014

Του Κώστα Νικολάου

nikolaou-kepea-gsee-apnetΜπορεί ο πρωθυπουργός κ. Α. Σαμαράς να παπαγαλίζει τα περί τού τέλους των μνημονίων. Ή ο κ. Βρούτσης, – μέσο παραπληροφόρησης – να διαφημίζει το τέλος μιας εποχής. Όμως, τα μνημόνια είναι παρόντα. Τα κουφάρια επιχειρήσεων και οι 1.500.000 άνεργοι είναι εδώ. Όπως και η κερδοφορία – αισχροκέρδεια – είναι παρούσα, αφού, μετά το «πράσινο φώς» της κυβέρνησης και με την κατεδάφιση του εργασιακού δικαίου, η εργοδοτική αυθαιρεσία έγινε ο εφιάλτης.

Δεν ισχυρίζομαι πως η ανεργία αντιμετωπίζεται με την πάταξη των αυθαιρεσιών και μόνο. Ωστόσο, με την ρύθμιση της αγοράς εργασίας, με νέο εργασιακό μοντέλο και κυβέρνηση που θα σέβεται και θα τηρεί τους νόμους μπορούν να “εξοικονομηθούν” περί το 1.000.000 νέες θέσεις εργασίας.

Τήρηση των νόμιμων ωραρίων

Με την ενθάρρυνση της κυβέρνησης και στο όνομα μείωσης του εργατικού κόστους, η παραβίαση των ωραρίων εργασίας έχει γίνει καθεστώς.

Οι εργοδότες έχουν αποθρασυνθεί και με το έτσι θέλω αναγκάζουν τους εργαζόμενους, σε μόνιμη βάση, να δουλεύουν πολύ περισσότερες ώρες. Η ετήσια άδεια σπανίως χορηγείται στο σύνολό της. Ο όγκος των υπερβάσεων του ωραρίου ποικίλλει από επιχείρηση σε επιχείρηση και από επάγγελμα σε επάγγελμα. Ξεκινά, από την μισή ώρα και φτάνει τις 4-5 ώρες ημερησίως. Ιδίως τα μικρομεσαία στελέχη για να «καλύψουν τον μισθό» εργάζονται έως και 4-5 ώρες περισσότερο.
Η μερική απασχόληση και η εκ περιτροπής εργασία έχουν γίνει η μόδα. Δεν είναι τυχαίο που το 47% των προσλήψεων του 2013 ήταν με μερική απασχόληση αυξάνοντας το συνολικό αριθμό – με το καθεστώς αυτό – στις 425.316 από τις 313.848. Επίσης, παρά την απαγόρευση μετατροπής συμβάσεων από πλήρη σε μερική απασχόληση – και το άκυρο της απόλυσης των εργαζομένων που δεν συναινούν – μόνο το 2013 έγιναν 56.202 μετατροπές.
Έτσι, παρακάμπτεται και η νομοθεσία. Τους δηλώνουν για λίγες ώρες ενώ εργάζονται περισσότερες. Η κερδοσκοπία σε βάρος τους είναι πολύ μεγαλύτερη. Εκτός των απλήρωτων υπερωριών ζημιώνεται και στην άδεια, τα δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα, αλλά και στην ασφάλιση, διότι ασφαλίζονται για λιγότερες ημέρες.
Οι εργολαβίες – δανεισμός – ενοικίαση εργαζομένων είναι ένας άλλος τρόπος παραβιάσεων. Είναι η κάλυψη των αυθαιρεσιών και παρανομιών, των μεγάλων επιχειρήσεων. Οι ίδιες εμφανίζονται «καθαρές», ενώ οι παραβάσεις των νομίμων γίνονται για λογαριασμό τους από τους εργολάβους.
Συμπέρασμα: Με την αλλαγή της νομοθεσίας για όλες τις «ελαστικές μορφές απασχόλησης» και την πιστή εφαρμογή των σημερινών νομίμων ωραρίων (40ωρο πενθήμερο) θα προκύψουν, περί τις 100.000 νέες θέσεις εργασίας..

Μείωση του χρόνου εργασίας, χωρίς μείωση αποδοχών

Δεν νοείται ρύθμιση της αγοράς εργασίας με δημοκρατικό πρόσημο, που δεν θα συμπεριλαμβάνει τη συνολική μείωση του χρόνου εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών. Αυτό για δύο λόγους.
Πρώτον, γιατί τα επιτεύγματα του ανθρώπινου νου, της έρευνας και της επιστήμης, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται προς όφελος των ανθρώπων, όχι σε βάρος τους. Δεύτερον, γιατί η τεχνολογική εξέλιξη συνιστά μειωμένο χρόνο παραγωγής. Δηλαδή, την ακολουθεί η μείωση θέσεων εργασίας. Αυτός είναι ένας από τους λόγους της μεγάλης ανεργίας, ιδιαίτερα στους νέους.
Στη χώρα μας μετά 30 χρόνια και παρά την τεχνολογική επανάσταση (οι επιχειρήσεις έχουν αλλάξει δύο και τρείς φορές τον τεχνολογικό εξοπλισμό τους), την αυξημένη κερδοφορία και τη σημαντική μείωση των εργαζομένων το ρολόι της μείωσης του χρόνου εργασίας σταμάτησε στο 1984.
Προηγήθηκε την 1/7/1975 η μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας στις 45 ώρες από τις 48. Το 1979 μειώνονται στις 44, το 1980 στις 43, το 1981 στις 42 και το 1983 σε 41 ώρες. Το 1983 μειώνονται, μόνο για τη βιομηχανία, στις 40 ώρες, και το 1984 επεκτείνεται σε όλες τις επιχειρήσεις και ισχύει μέχρι σήμερα.
Συμπέρασμα: Με τη μείωση του χρόνου εργασίας, μόνο κατά μία εβδομαδιαία ώρα, από 40 στις 39, θα προκύψουν περί τις 50.000 νέες θέσεις εργασίας. Ενώ με την σταδιακή μείωση στις 35 ώρες, θα φτάσουν περί τις 250.000 θέσεις.

Παράνομη και αδήλωτη εργασία

Κατά το νόμο η αδήλωτη εργασία θεωρείται οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα. Παρά ταύτα αυτή θεριεύει. Ξεπερνάει το 1.000.000 σύμφωνα με την ΓΣΕΕ. Το ΙΚΑ από ελέγχους του τις υπολογίζει στο 40% του συνόλου.
Ένα τόσο σοβαρό θέμα και η κυβέρνηση το βλέπει ως εισπρακτικό μέτρο και καμία συνέπεια για τον εργοδότη. Αδιαφορώντας για την τύχη των εργαζομένων, την ασφάλισή τους, τις ώρες που δούλευαν και την αμοιβή τους, τις άδειές τους, δώρα κλπ το έγκλημα σε βάρος των Ασφαλιστικών Ταμείων γιατί χάνουν ασφαλιστικές εισφορές, είναι και του κράτους λόγω φοροδιαφυγής.
Οι ποινές θα πρέπει να είναι ανάλογες του οικονομικού και κοινωνικού εγκλήματος που συντελείται συμπεριλαμβανομένης και της ποινής φυλάκισης. Οι εργαζόμενοι να ασφαλίζονται για όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, να τους καταβάλλονται όλες οι διαφορές – μισθών – άδειες – δώρων – που θα προκύπτουν. Επίσης, οι εργαζόμενοι, οι οποίοι συμμετέχουν στην αποκάλυψη αυτή, να προστατεύονται από απόλυση.
Συμπέρασμα: Με την αυστηρότητα αυτή και άλλα μέτρα, με σοβαρή αντιμετώπιση, με βάση προβλέψιμους υπολογισμούς, θα προκύψουν περί τις 250.000 θέσεις εργασίας.

Παράνομη πολυθεσία και αδήλωτη εργασία

Χρησιμοποιούμε τον όρο παράνομη πολυθεσία, διότι η εργασία ούτε κακό είναι ούτε απαγορεύεται, το αντίθετο. Όμως, να δηλώνεται! Συνεπώς, μιλάμε για αδήλωτη εργασία με την επιδίωξη και του εργαζόμενου.
Είναι οι συνταξιούχοι κάτω των 55, γιατί χάνουν το 100% της σύνταξής τους. Οι συνταξιούχοι άνω των 1.000 ευρώ (από κυρία σύνταξη) χάνουν το 70%, ενώ κάτω των 1.000 ευρώ, μπορούν να εργαστούν χωρίς καμία συνέπεια. Για τους δημόσιους υπάλληλους απαιτείται άδεια από την υπηρεσία τους. Οι άνεργοι που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας θα πρέπει να το διακόψουν
Πόσοι όμως είναι όλοι αυτοί; Από παλαιότερη έρευνα της VPRC προκύπτει ότι έτσι εργάζονται 250.000 του ιδιωτικού τομέα και 128.000 δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ 883.000 δήλωσαν περιστασιακή δεύτερη εργασία. Κατά τον πρώην υπουργό εργασίας κ. Κουτρουμάνη, από τους 250.000 συνταξιούχους που εργάζονται μόνο 15.000 το δηλώνουν.
Συμπέρασμα: Μια συστηματική αντιμετώπιση της αδήλωτης δεύτερης εργασίας, θα φέρει τουλάχιστον, 250.000 νέες θέσεις εργασίας.

Αποκατάσταση της εξαρτημένης εργασίας

Εξαρτημένη εργασία έχουμε όταν ό εργαζόμενος δεν έχει την ελευθερία να καθορίζει ο ίδιος τις συνθήκες εργασίες, τον τρόπο, τον τόπο και τον χρόνο, μόνο ο εργοδότης.

Παρόλα αυτά, ο κανόνας αυτός παραβιάζεται συστηματικά και επιχειρήσεις προσλαμβάνουν προσωπικό με δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι). Κερδοσκοπούν σε βάρος των εργαζομένων, καθώς δεν θεωρούνται μισθωτοί και δεν δικαιούνται μισθό, άδεια, δώρα, κλπ, ούτε τηρούν ωράρια εργασίας και η ασφάλιση στον ΟΑΕ επιβαρύνει τους ίδιους.

Επιπλέον, με νόμο, αρκετές κατηγορίες εργαζομένων, όπως αγρεργάτες, αλιεργάτες, εποχιακά απασχολούμενοι σε επιχειρήσεις, οι οποίες μεταποιούν, τυποποιούν και διακινούν προϊόντα εδάφους, κτηνοτροφίας, αλιείας, δασοπονίας, θηραματοπονίας και κάθε είδος εκτροφών, εξαιρέθηκαν από την υποχρεωτική ασφάλιση στο ΙΚΑ και ασφαλίζονται (με χαμηλότερες εισφορές) στον ΟΓΑ. Με ό, τι αυτό συνεπάγεται στα δικαιώματα των εργαζομένων και τα ασφαλιστικά ταμεία από τους ανύπαρκτους ελεγκτικούς μηχανισμούς του ΟΓΑ.

Συμπέρασμα: Από την ένταξη όλων αυτών των μισθωτών στο νέο σωστό εργασιακό πλαίσιο, θα προκύψουν και θα αποκατασταθούν περί τις 300.000 θέσεις εξαρτημένης εργασίας.
Οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος είναι, τουλάχιστον, ειλικρινείς, όταν λένε πως τελειώνουν με τα μνημόνια, δηλαδή την ολοκλήρωση του νεοφιλελευθερισμού στη χώρα μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, καλό είναι να σταματήσει να περιορίζεται στα μνημόνια και να ασχοληθεί συγκεκριμένα με τα συντρίμμια των μνημονίων και όχι μόνο.
ΙΟΥΛΙΟΣ 2014
Νικολάου Κώστας
Μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ
nikolaou@kepea.gr

Make a Comment

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

    Περί

    ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μέλος Διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της ΓΣΕΕ (ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ)

    RSS

    Subscribe Via RSS

    • Subscribe with Bloglines
    • Add your feed to Newsburst from CNET News.com
    • Subscribe in Google Reader
    • Add to My Yahoo!
    • Subscribe in NewsGator Online
    • The latest comments to all posts in RSS

    Μεταστοιχεία

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...