ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ψέμα ότι οι μεγάλες εισφορές…  έχουν και καλές συντάξεις!!

Posted on 22 Φεβρουαρίου, 2024. Filed under: 2) ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗ, 2) ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ |

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ψέμα ότι οι μεγάλες εισφορές…  έχουν και καλές συντάξεις!!

20.2.2024

Πήραν Φωτιά τα «παπαγαλάκια» για να πείσουν τους ελεύθερους επαγγελματίες, να αλλάξουν ασφαλιστική κατηγορία και να επιλέξουν τις μεγαλύτερες, γιατί έτσι λένε, θα έχουν… μεγαλύτερη σύνταξη!! Αφορμή για αυτό, είναι ο νόμος (4670 Βρούτση) ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στους μη μισθωτούς, να επιλέγουν οι ίδιοι ασφαλιστική κατηγορία ή να αλλάζουν, και που στις 31.1.2024 η προθεσμία αυτή λήγει!!  

Η αγωνιώδης προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει τους μη μισθωτούς να αλλάξουν κατηγορία, πέφτει βέβαια στο κενό, αφού το 90% επιλέγουν την (1η) χαμηλότερη κατηγορία!! Ωστόσο, η επιλογή αυτή αποκαλύπτει τα αδιέξοδα του (νέου) «ασφαλιστικού», καθόσον: από τη μια, οι μεγάλες κατηγορίες δεν λειτουργούν ανταποδοτικά και (αναλογικά) παράγουν χαμηλότερες συντάξεις  και δεν προτιμούνται(!), από την άλλη,  η επιλογή των χαμηλών κατηγοριών, περιορίζει – μειώνονται δραματικά τα έσοδα των ταμείων, θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την λειτουργία του ΕΦΚΑ!!

Όπως βλέπουμε και στον ΠΙΝΑΚΑ 1, το 2023 το 90% επέλεξαν την 1η κατηγορία, ενώ 7% επέλεξαν την 2η και 3η κατηγορία, και μόνο 3% επέλεξαν άνω της 3ης κατηγορίας!!

 

 

 

 

 

 

Το νέο ασφαλιστικό – απάτη  

Δεν υπάρχει προηγούμενο ούτε άλλη χώρα, με αυτές τις ανισότητες όπου, με τα (ίδια έτη) ασφάλισης, όσο μεγαλύτερες είναι οι εισφορές… τόσο χαμηλότερες οι συντάξεις!! Το νέο ασφαλιστικό (νόμος 4670 Βρούτση που αντικατέστησε τον 4387 – Κατρούγκαλου) δεν είναι πάρα ένα τερατούργημα,  που στοχοποιεί τις συντάξεις των μεγάλων κατηγοριών!!

Στον ΠΙΝΑΚΑ 2 που ακολουθεί, φαίνεται καθαρά το ποσοστό αναπλήρωσης όλων των κατηγοριών. Στην πρώτη, είναι όλες οι κατηγορίες με τον αντίστοιχο νοητό μισθό έως την ανώτατη ασφάλιση.  Ακολουθούν οι μηνιαίες εισφορές, τα έτη ασφάλισης, οι συνολικές εισφορές (άτοκες), η μηνιαίες συντάξεις και το ποσοστό απόδοσης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο πίνακας είναι αποκαλυπτικός.  Ενώ όλοι έχουν τα ίδια 35 έτη ασφάλισης: της 1ης κατηγορίας, το ποσοστό αναπλήρωσης σε σχέση με τις εισφορές ανέρχεται στο 87%, της 6ης κατηγορίας αντίθετα, πέφτει στο 51% (!) ενώ, της ανώτατης ασφάλισης, πέφτει ακόμα ποιο κάτω… στο 38%!! Συγκρίνοντας επίσης, τις διαφορές των συντάξεων σε σχέση με την πρώτη, βλέπουμε: η 6η κατηγορία ενώ έχει μεγαλύτερες (+322%) εισφορές, η σύνταξη αυξάνεται, μόνο… κατά 191%!! Ενώ της ανώτατης ασφάλισης, με ακόμα μεγαλύτερες (+ 838%) εισφορές, η σύνταξη αυξάνεται, μόνο… κατά 372%!!

Σύνολο εισφορών – σύνολο συντάξεων

Στον ΠΙΝΑΚΑ 3 που ακολουθεί καταδεικνύει: το γενικό σύνολο των καταβαλλόμενων εισφορών όλων των κατηγοριών (για 35 έτη) ενώ από την άλλη, οι συντάξεις που θα λάβουν οι αντίστοιχοι συνταξιούχοι για 13 χρόνια, όσο δηλαδή ο μέσος όρος του προσδόκιμου ζωής.               

ΠΙΝΑΚΑΣ 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα νεοφιλελεύθερα ¨παπαγαλάκια¨ που κάθε τρεις και λίγο, θέτουν θέμα περικοπών συντάξεων, καλό είναι να σωπάσουν: Όπως αποδεικνύεται, ουδείς, πάνω από την 2η κατηγορία, εισπράττει ως σύνταξη τα χρηματικά ποσά που ο ίδιος κατέβαλε σε ασφαλιστικές εισφορές! Μάλιστα, άνω της 5ης κατηγορίας, ούτε καν τα αντίστοιχα (άτοκα) ποσά δεν εισπράττουν!! Ενώ της ανωτάτης ασφάλισης, θα καταβάλουν καθαρά ποσά (χωρίς τόκο) 598.500 ευρώ και θα εισπράξουν….  426.700 ευρώ!!

Αντισυνταγματικές διατάξεις

Βέβαια, όλα τα παραπάνω, δείχνουν με τον ποιο δραματικό τρόπο, το εύρος των παρανομιών που κυριαρχούν στην Κοινωνική Ασφάλιση, μετατρέποντάς την σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό!! Ουσιαστικά, ένα μέρος των εισφορών, από την 2η κατηγορία (€ 1000 μισθό) και άνω, αντί να καταλήγει σε συντάξεις, πηγαίνει στο κράτος το οποίο μέσο των εισφορών αυτών (κλίνει «τρύπες») ασκεί κοινωνική πολιτική!!

Υπενθυμίζουμε, οι περικοπές (αποκεφαλισμός) των συντάξεων άρχισαν  το 2011 – 2012 ενώ το 2015 από το (ΣτΕ) κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Ωστόσο, οι παρανομίες αυτές ουδέποτε αποκαταστάθηκαν: ούτε με τον νόμο (Κατρούγκαλου) του οποίου οι διατάξεις κρίθηκαν επίσης (το 2019) αντισυνταγματικές, αλλά ούτε με τον επόμενο νόμο (Βρούτση) ο οποίος διατήρησε, σχεδόν στο ακέραιο τους ίδιους συντελεστές (ποσοστά αναπλήρωσης) και που ισχύουν σήμερα.

Αποκατάσταση  τώρα

Το ασφαλιστικό δεν είναι τσιφλίκι. Να εφαρμοστούν άμεσα όλες οι αποφάσεις των ανώτατων δικαστών (2015 &2019) και οι οποίες προβλέπουν:  

  • Κατώτατες συντάξεις (αγροτών, χηρείας, αναπηρίας, γενικά κατώτατα όρια) όσο τα 15 ημερομίσθια της ΕΓΣΣΕ.
  • Ίδια αναλογία εισφορών – συντάξεων, για ίδια έτη ασφάλισης, ενώ το ποσοστό αναπλήρωσης (εθνική ανταποδοτική) να μην υπολείπετε (με 35 έτη) το 70%, δηλαδή 2% ανά έτος ασφάλισης
  • Επαναφορά της 13ης & 14ης σύνταξης

 

Φεβρουάριος  2024 

Νικολάου Κώστας 

Συνταξιούχος τ. ΙΚΑ ΕΤΑΜ 

Μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ

 

 

 

Make a Comment

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

    Περί

    ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μέλος Διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της ΓΣΕΕ (ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ)

    RSS

    Subscribe Via RSS

    • Subscribe with Bloglines
    • Add your feed to Newsburst from CNET News.com
    • Subscribe in Google Reader
    • Add to My Yahoo!
    • Subscribe in NewsGator Online
    • The latest comments to all posts in RSS

    Μεταστοιχεία

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...